Nietolerancja pokarmowa - nie możecie pić mleka ani jeść białego sera, także budyniu i lodów?

Jeżeli dokuczają wam wzdęcia, uczucie pełności i przelewania w żołądku, tzw. burczenie w brzuchu, wzmożone oddawanie gazów, biegunka, oznacza to, że możecie źle trawić cukier zawarty w mleku, tzw. laktozę. Dlatego też, zróbcie sobie test eliminacji i zaprzestańcie jedzenia produktów zawierających laktozę, czyli przede wszystkim mleka i jego niefermentowanych przetworów, ale także np. przygotowywanych na jego bazie deserów (np. budyniu, lodów, koktajli).

Jeżeli zaobserwujecie u siebie poprawę samopoczucia, prawdopodobnie wasze wcześniejsze dolegliwości miały związek z nietolerancją laktozy. Dla potwierdzenia, że źle trawicie laktozę wykonajcie test prowokacji. Wtedy to lekarz może podać wam zawierające laktozę próbki pokarmów. Nawrót dolegliwości będzie dowodem, że macie nietolerancję na ten składnik.

Dlatego wtedy niewskazane wam są m. in. takie produkty jak: mleko (np. surowe, gotowane, pasteryzowane, UHT, skondensowane, w proszku), produkty mleczne niefermentowane (np. miękkie sery, maślanka), desery na bazie słodkiego mleka (np. budynie, lody, koktajle, ciasta, ciasteczka), produkty niemleczne z ukrytą zawartością laktozy (np. pieczywo, płatki śniadaniowe, masło i margaryna, zupy i napoje w proszku, konserwy mięsne, ale także niektóre leki (sprawdźcie skład na ulotce).

Natomiast niewskazane produkty zastępujcie np. fermentowanymi produktami mlecznymi (np. kefirem, jogurtem), które zawierają śladowe ilości laktozy, za to dużo bakterii fermentacyjnych sprawiających, że jest ona nieszkodliwa. Pamiętajcie też, aby sięgać po pokarmy bogate w wapń (sardynki z ośćmi, łososia, twarde sery, soję, mleko sojowe, brokuły, fasolę, migdały, orzechy).

Autor: https://cookandlove.pl/wyciskarki-do-sokow.html